Image

Signa-leerstudent spetterend afgesloten

Een jaar lang liepen tweede- en ouderejaars studenten stage bij ons project Signa-leerstudent. Een pilotproject dat succesvol bleek. Laatst was de grote afsluiting, met theater, een groot diner en heel veel blije mensen.
Bij het project Signa-leerstudent hebben acht tweedejaars studenten een jaar lang stage gelopen bij verschillende (zorg)organisaties in Utrecht. Deze organisaties bieden actviteiten aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De studenten draaiden mee bij de dagelijkse gang van zaken, observeerde het activeringsaanbod en verzamelden verhalen. Dit alles om erachter te komen: sluit het aanbod van de organisaties aan op de behoeften van de deelnemers? De groep van acht jongerejaars studenten werd aangestuurd door twee ouderejaars studenten, Marit en Jolien. 

Op woensdag 28 juni 2017 was het zover: de grote eindbijeenkomst. Wekenlang oefenden de studenten op hun eigen theaterstuk. Zij speelden samen met jongeren van de Wilg scènes uit de verhalen en signalen die zij afgelopen jaar verzameld hadden bij de organisaties. Deze scènes vormden aanknopingspunten voor een gesprek met het publiek. Na elke scène kwamen Marit en Jolien het podium op om aan het publiek te vragen: wat zagen we hier? Is dit herkenbaar? En wat kunnen we hiervan leren? Op die manier konden de studenten de ervaringen van afgelopen jaar delen en bespreken met met het publiek, bestaande uit mensen van de gemeente, de deelnemende (zorg)organisaties, STUT theater en natuurlijk Academie van de Stad.

De studenten bundelden al hun verzamelde verhalen in een prachtig boekje, dat hier te downloaden en bekijken is. Dit boekje werd uitgereikt door Toke Tom, directeur Maatschappelijke Ontwikkeling bij de gemeente Utrecht. Ook sprak zij haar tevredenheid over het project uit: "Prachtig gedaan. En met deze bundel kan ik me op een persoonlijke, toereikende manier verantwoorden voor dit mooie project. Dat is iets anders dan al die cijfers. Heel erg bedankt!"

Na het mooie optreden verhuisden we naar de eetzaal van Resto VanHarte. Daar werd door alle deelnemers die daar werken een lekker driegangendiner klaargemaakt en geserveerd. Nog meer gasten sloten aan en de zaal was goed gevuld met een diverse groep mensen. Tussen de gangen door was het woord aan Marit en Jolien. Zij vertelden over hun eigen verdiepende onderzoeken bij de Tussenvoorziening, die zij afgelopen jaar hebben uitgevoerd in het kader van het Signa-leerproject. Dit deden zij aan de hand van storytelling, waardoor wederom het publiek gegrepen was. Ook hier was ruimte voor discussie. De samenvattingen van de onderzoeken van Marit en Jolien zijn hier te downloaden.

Aan alles komt een eind en zo ook aan de prachtige afsluitingsdag en daarmee het project. Gelukkig starten we per september 2017 opnieuw met dit project, met een nieuw fris studententeam. We hebben er zin in!

Lees hier de algemene beschrijving van dit project