Image

De wijk in!

100 studenten Sociologie van de Universiteit Utrecht zijn bezig met het project Warme Wijken. Op donderdag 22 november gingen zij in groepen van 25 vier wijken in.
De studenten nemen in hun onderzoek vier wijken uit vier gemeenten onder de loep: Utrecht (Overvecht), Bunnik, IJsselstein en Veenendaal. Ze gaan per wijk onderzoeken hoe bewoners meegenomen kunnen worden in het proces van energietranisitie en wat daarvoor vanuit de gemeente nodig is. 

Op donderdag 22 november gingen de studenten uiteen in vier groepen om 'hun' wijk te leren kennen en meer te weten te komen over het vraagstuk van de wijk. Zo heeft de ene wijk bijvoorbeeld veel te maken met koopwoningen, terwijl het in de andere gaat over huurwoningen, waarvan een groot deel in bezit is van een woningcorporatie. Het onderzoek van de studenten levert daarom per wijk waarschijnlijk verschillende resultaten op. We zijn heel benieuwd!

Na dit bezoek zijn de studenten aan de slag gegaan met het inventariseren en onderzoeken van sociale beleidsinstrumenten en onder welke wijkcondities deze interventies al dan niet aanslaan. Eind december trekken de studenten de wijk in en ondervragen ze bewoners en sleutelfiguren in de vier gemeenten.  

Zie onder de foto's aflevering 2 van de miniserie van Warme Wijken, waarin de groep in Veenendaal breder wordt belicht. 

                                                     
                                                     

Warme wijken - aflevering 2 from Academie van de Stad on Vimeo.