Image

Een rondleiding door de Vulcanusdreef

Areg is 25 jaar en studeert Communicatiemanagement aan de Hogeschool Utrecht. Hij woont inmiddels twee jaar in de Springlevende Wijk Vulcanusdreef, waar hij een van de studentcoƶrdinatoren is. Areg geeft ons vandaag een rondleiding door het flatgebouw en vertelt ons meer over de bewoners.
Team Vulcanus
De rondleiding begint in Areg’s eigen huis. Hij vertelt over het team waarmee hij samenwerkt. “Ons team op de Vulcanusdreef bestond toen ik hier twee jaar geleden begon uit vier studenten, waaronder mijn collega Job en ik. Na het vertrek van de twee andere teamleden is Sterre ons een half jaar geleden komen versterken, en is er besloten om door te gaan met z’n drieën. Het is dus best een klein team, maar dit zorgt er wel voor dat we heel nauw samenwerken. We verdelen de taken eigenlijk niet, maar doen vrijwel alles samen.

Een spannende mix van bewoners
Vervolgens laat Areg de rest van het gebouw zien. “Het flatgebouw is vrij groot, het bestaat uit ongeveer 188 sociale huurwoningen. Oorspronkelijk waren het seniorenwoningen, maar na een aantal jaar werd de flat aangevuld met mensen met een ‘rugzakje’. Dit waren voornamelijk ex-gedetineerden, -verslaafden en -daklozen, die in het complex zijn komen wonen als eerste stapje terug in de maatschappij. Nu is de flat niet meer voor een specifieke doelgroep, maar kan iedereen er komen wonen. Er komen dan ook steeds meer verschillende mensen wonen. Dit is een van de redenen waarom hier een Springlevende Wijk is gestart.” legt Areg uit als we de lift naar beneden nemen. “Hoewel het natuurlijk eigenlijk geen wijk is, maar één flatgebouw. Er woont hier een hele bijzondere mix van mensen. De oudere bewoners hebben behoefte aan veel rust, maar willen wel graag contact met hun medebewoners. De bewoners met een ‘rugzak’ mengen inmiddels wel goed met de ouderen, maar ook de verschillen binnen deze groep zijn erg groot, waardoor het in het begin wel erg moeilijk was om activiteiten te verzinnen die voor alle bewoners interessant zijn en ook het contact tussen de bewoners bevordert”.

In de steigers
We lopen langs de hoofdingang, en horen veel getimmer en geboor. “Momenteel wordt het gebouw gerenoveerd”, vertelt Areg. “Onder andere de hoofdingang, de trappenhuizen en alle keukens worden vernieuwd. Dit heeft onder andere als gevolg dat onze activiteitenruimte is gesloten. Dit maakt het moeilijker voor ons om activiteiten te plannen, omdat we nu eigenlijk alleen de binnentuin hebben om gezamenlijk dingen te doen. Gelukkig wordt het nu zomer, dus hebben we weer volop plannen om de tuin te gebruiken. Zo willen we samen met de bewoners een pizzaoven bouwen en gaan we een moestuin aanleggen waar de bewoners hun eigen groente kunnen verbouwen”.

Contact met de bewoners
We vervolgen onze weg naar de binnentuin, en komen een van de oudere bewoners van het gebouw tegen, genaamd Jan. Hij roept Areg en vraagt of ze nog wat leuks gaan doen met Pinksteren. “Wat zou jij willen doen dan, Jan?” Vraagt Areg. “Ik heb wel zin om te barbecueën in de tuin,” zegt Jan. Dat vindt Areg wel een goed idee en zegt dat hij dit gaat voorstellen aan de andere studentcoördinatoren. Ze praten nog wat verder over voetbal: Jan is ervan overtuigd dat Feyenoord tóch kampioen zal worden dit jaar. “Ik spreek je er volgende week nog wel over!” Lacht Areg terwijl we verder lopen. Door de verbouwing is de situatie in het gebouw veranderd. Maar volgens Areg beïnvloedt dit hun werk als studentcoördinatoren niet. “Daar waren we eerst wel een beetje bang voor, omdat bijvoorbeeld de wekelijkse koffieochtenden niet meer door konden gaan. Dit was een moment dat we de bewoners zagen en we de kans hadden om met ze te praten. Het was nog te koud om dit voort te zetten in de tuin, en het kon niet meer in de activiteitenruimte. Gelukkig merkten we al snel dat de bewoners ons inmiddels wel weten te vinden. Zo stond er afgelopen week nog een bewoner voor mijn deur die vroeg of we samen een uitnodiging voor zijn verjaardag konden ontwerpen. Dan kon hij zijn vrienden, familie en buren uitnodigen om bij hem langs te komen. Dat is wel echt heel leuk om te doen”, zegt Areg met een glimlach. “En de verbouwing biedt ook weer nieuwe mogelijkheden, zo zijn wij nu al bezig met het plannen van een grote, feestelijke heropening van de activiteitenruimte na de zomer. Daar kijken sommige bewoners nu al naar uit, het wordt echt gezellig!”.