Image

Project Buurten van Start!

Begin september vond de startbijeenkomst plaats van het nieuwe project Buurten. Bij dit project gaan studenten voor Abrona aan de slag om verbindingen te leggen en te versterken bij verschillende woon-, werk- en dagbestedingslocaties en hun omgeving.
De opdrachtgever is zorginstelling Abrona. Zij begeleiden mensen met een verstandelijke beperking of maatschappelijk probleem. In totaal gaan 34 tweedejaars studenten van de opleiding Social Work van de Hogeschool Utrecht zich de komende weken inzetten bij tien verschillende locaties van Abrona in regio Utrecht. Studenten gaan aan de slag met het bedenken en uitvoeren van interventies om het grote potentieel aan kansen op het gebied van verbindingen leggen tussen Abrona en de omgeving nog beter te benutten. Verbinden en samenwerken kan veel opleveren voor de cliënten, maar ook voor andere bewoners en organisaties in de buurt.

Plenaire start
De startbijeenkomst vond plaats in het Lichtpunt, een mooie locatie van Abrona in Huis ter Heide. Tijdens de inloop werden studenten en praktijkbegeleiders van de verschillende locaties hartelijk ontvangen met koffie en thee in het gezellige eetcafé van het Lichtpunt. Na dit ontvangst kon iedereen doorstromen en plaatsnemen in een mooie plenaire zaal. Hier begon An (projectcoördinatoor van Academie van de Stad) geassisteerd door Eric (een cliënt van Abrona) met een algemene introductie van het project. Vervolgens kwamen Esther en Dionne, de projectleiders van Buurten binnen Abrona, aan het woord om de studenten bekend te maken met de zorginstelling.

Matchmarkt
Na dit plenaire gedeelte stond er een matchmarkt op het programma om studenten en deelnemende locaties kennis met elkaar te laten maken. De locaties zaten aan verschillende tafels waarbij in rondes telkens een andere groep studenten langskwam. Het werd hierbij voor studenten duidelijk om wat voor soort locatie en doelgroep het ging. Maar vaak was ook al duidelijk waar de verschillende behoeftes van locaties lagen. Hier en daar hoorden we al wat concrete ideeën, zoals het gaan bloggen en vloggen met cliënten. Op basis van de matchmarkt konden er goede matches ontstaan tussen de verschillende locaties en studenten.

Van start!
De Abrona-locaties werden gelijk al heel enthousiast over de mogelijkheden om mooie activiteiten of interventies uit te voeren dankzij de extra hulp die studenten gaan bieden. Er wordt namelijk meer ruimte gecreëerd om cliënten nog meer te kunnen laten participeren; de zichtbaarheid in de buurt wordt groter; nieuwe cliënten, vrijwilligers en andere doelgroepen worden mogelijk aangetrokken én lokale organisaties en ondernemers die iets willen betekenen voor de Abrona-locaties krijgen daartoe de kans. Tegelijkertijd doen de studenten heel relevante praktijkervaring op.

Tot slot werd er na afloop nog nageborreld en kreeg iedereen een goodiebag mee. Hier zaten onder andere heerlijke koekjes in die cliënten zelf hadden gebakken. Een mooie start van een bijzonder project!

Lees hier de algemene beschrijving van dit project