Image

Signa-leerstudent: Malou vertelt

In Utrecht is in september 2016 het bijzondere stageproject Signa-Leerstudent gestart. Acht stagiairs draaien mee bij activiteiten van organisaties die activeringsmogelijkheden aanbieden. De tweedejaarsstudenten worden bij hun stage begeleid door twee derdejaarsstudenten. Deze studenten fungeren in het kader van hun stage als studentcoƶrdinator van het project. Bovendien interviewen zij elke maand een signa-leerstudent. Vandaag als allerlaatst aan het woord: Malou van Vemde!
Vertel! Wie ben je?
Ik ben Malou, 22 jaar en tweedejaars student Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD). Vanaf september loop ik stage bij Academie van de Stad, bij het signa-leerstudentproject. Ik wilde daar graag stage lopen vanwege de afwisseling: binnen een jaar loop je stage bij twee (zorg)organisaties en daardoor krijg je ook te maken met twee verschillende doelgroepen. Dit sprak mij heel erg aan, omdat ik eigenlijk nog geen idee had welke doelgroep mij interessant leek.  

Bij welke doelgroepen en organisaties heb je gewerkt?
Het eerste semester heb ik stage gelopen bij de Wilg, een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Bij de Wilg kunnen de bezoekers allerlei activiteiten doen, zoals spelletjes spelen of creatief bezig zijn bij een teken- of schilderactiviteit.

Sinds februari loop ik stage bij het Leger des Heils. Deze organisatie heeft een brede doelgroep: je hebt bijvoorbeeld mensen die tijdelijk geen werk hebben of personen met een achtergrond in de criminaliteit of psychiatrie. Ik werk bij 50|50 Wood, waar het allemaal draait om houtbewerking. Deelnemers maken bijvoorbeeld meubels of andere mooie voorwerpen van hout, die vervolgens worden verkocht. 

En wat doe je zoal tijdens je stage?
Bij 50|50 Wood werk ik samen met de deelnemers aan hun houtproducten. Op die manier doen de deelnemers werkervaring op en leren ze nieuwe vaardigheden. Bij 50|50 Wood voer ik vanuit het signa-leerproject drie taken uit. Dit is ten eerste het stagelopen bij de (zorg)organisatie, dus de reguliere werkzaamheden; ten tweede het signaleren van goede- en verbeterpunten bij de organisatie, en ten derde het verzamelen van verhalen. De gemeente Utrecht is benieuwd naar ervaringen van deelnemers. Ik ga met hen in gesprek en schrijf hun ervaringen op in een verhaal. Dit doet elke signa-leerstudent. Uiteindelijk gaan we deze verhalen bundelen in een boekje, die we geven op de eindbijeenkomst aan de deelnemende organisaties en de gemeente Utrecht.  

Die verhalen zijn het middelpunt van de eindbijeenkomst. Kun je daar wat meer over vertellen? 
Een paar van de verzamelde verhalen gaan we met alle signa-leer stagiairs uitspelen in een theaterstuk. Dit doen we samen met het STUT theater, we hebben nu een aantal repetities gehad om een paar scènes uit te werken en te oefenen. Deze scènes zijn heel divers: we kiezen samen een aantal belangrijke signa-leermomenten en verhalen uit, en werken die op verschillende, creatieve manieren uit. Zo hebben we vanochtend eerst onze verzamelde verhalen opnieuw uitgeschreven, maar dan vanuit het perspectief van een voorwerp. Je kunt dan denken aan een raam dat in die ruimte aanwezig was, en zulke versies hebben we aan elkaar voorgelezen. Daardoor krijg je hele nieuwe inzichten in zo’n verhaal! 

Hoe vind je het om theater te maken?
Ik moet zeggen dat het niet echt bij me past, maar nu we er een aantal weken mee bezig zijn geweest vind ik echt leuk worden. Ik denk dat het een goede manier is om onze verzamelde verhalen te laten zien. Door de scènes komen de verhalen beter over. Het gaat veel meer leven voor het publiek. Wij spelen zelf in de stukken, maar doen dit ook met jongeren van de Wilg. Dat geeft de stukken nog meer betekenis! Ik vind het wel supertof om dit met alle signa-leerstudenten te mogen doen. We hebben een jaar lang hetzelfde project gedaan en allerlei dingen meegemaakt. Je begrijpt elkaar heel goed als je het over bepaalde dingen hebt, en het is mooi dat we dat nu kunnen omzetten naar theater. 

Wat hoop je te bereiken met de eindbijeenkomst?
Het besef bij de organisaties dat afgelopen jaar, het signa-leerproject, voor ons een uitdaging is geweest. Soms was het heel zwaar, maar bovenal was het enorm leerzaam! Daarnaast wil ik de organisaties en de gemeente laten zien wat wij hebben gesignaleerd en ik hoop natuurlijk dat zij daar weer van kunnen leren!

Wat is het belangrijkste dat jij hebt geleerd dit jaar?
Dat is eigenlijk best wel veel… In het afgelopen jaar heb ik zoveel meegemaakt! Ik denk dat het belangrijkste wat ik geleerd heb is hoe het er in een organisatie daadwerkelijk aan toe gaat. Voor de start van dit project had ik weinig ervaring met deelnemers en na twee stages gelopen te hebben bij verschillende organisaties en doelgroepen, heb ik veel meer ervaring opgedaan. Daar ben ik zeker in gegroeid.

Lees hier de algemene beschrijving van dit project