Image

Vacature - community Builder voor vluchtelingen in SSH-complexen

Academie van de Stad is op zoek naar een gemotiveerde student die zich 4-8 uur per week als Community Builder voor vluchtelingen in verschillende SSH-complexen wil inzetten. Samen met SSH en de gemeente Utrecht zijn we de pilot “StudentRefugee Community” gestart, waarbij vluchtelingen op kamers gaan wonen in Utrechtse studentenhuizen.
Het gaat specifiek om statushouders. Dit zijn formeel erkende vluchtelingen met een (tijdelijke) verblijfsvergunning. Om de statushouders te begeleiden bij hun eerste stappen van het wonen in een SSH-complex zet Academie van de Stad, in samenwerking met de SSH en de gemeente, het project StudentRefugee Community op. Studenten en jonge statushouders (18-23 jaar) krijgen in dit project de kans om samen te wonen in een Utrechts studentenhuis.  

‘Samen leven, samen bouwen’
Studenten en statushouders kunnen door samen te wonen leren van elkaars culturen en samen bouwen aan een toekomst, wat de integratie van statushouders in de samenleving kan bevorderen. Om het project en de community vorm te geven wordt een team van Community Builders ingezet, dit zijn maatschappelijk georiënteerde studenten

Hoe gaat het in zijn werk?
Als er een kamer vrij komt in een SSH-pand wordt de huidige bewoners gevraagd of ze een vluchteling als huisgenoot willen. Een statushouder wordt niet zomaar geplaatst, het huis meldt zich vrijwillig aan. VluchtelingenWerk draagt vervolgens een aantal jonge statushouders aan die kunnen gaan hospiteren. 

Wat doe je als Community Builder? 
Als Community Builder werk je binnen dit project in een team van maatschappelijk georiënteerde studenten mee aan de integratie van statushouders. Je voert welkomstgesprekken met nieuwe bewoners en bouwt aan een community bestaande uit studenten en statushouders. Ook ben je het aanspreekpunt en organiseer je sociale activiteiten.

Betrokken partijen
De SSH is verantwoordelijk voor het huisvesten van de nieuwe bewoners in SSH-complexen. Academie van de Stad zet maatschappelijke studentprojecten op en zet zich zo in voor de leefbaarheid en ontwikkeling van de stad. Academie van de Stad neemt de coördinatie van het project op zich. 

Dit ben jij! 
➢ Je bent woonachtig in een kamer van SSH in Utrecht;
➢ Je vindt het leuk om je in te zetten voor de stad en je directe woonomgeving; 
➢ Je bent sociaal vaardig en hebt goede maatschappelijke voelsprieten; 
➢ Je beschikt over goede communicatieve vaardigheden; 
➢ Je hebt een open houding, bent flexibel en verdraagzaam; 
➢ Je kunt goed samenwerken en je houdt je aan afspraken; 
➢ Je werkt probleemoplossend met een groot verantwoordelijkheidsgevoel; 
➢ Je bent een doorzetter en in staat mensen te enthousiasmeren.

Ons aanbod 
➢ Werkervaring van ongeveer 4-8 uur per week;
➢ Een maandelijkse vergoeding;
➢ Training, ondersteuning en begeleiding voor de uitvoering van activiteiten;
➢ Opbouw van een netwerk binnen SSH-complexen en bij betrokken instanties;
➢ Een directe bijdrage aan het leuker maken van je eigen woonomgeving.

Interesse? 
Stuur je motivatie (max. half A4) en CV uiterlijk 23 januari 2019 naar Academie van de Stad t.a.v. Judith Werkman, judith@academievandestad.nl. Voor vragen kun je Judith bereiken via 06 4268 6269.